Referenties van onze klanten

 

Op deze pagina vindt u enkele projecten die onze klanten met onze producten gerealiseerd hebben. Wij werken nauw samen met onze klanten om voor de eindklant tot de best mogelijke oplossing te komen. Heeft u vragen over een oplossing die u tegenkomt in onderstaand overzicht? Neem dan contact op met onze collega's.

RTL Nederland - JBL, Crown, Panasonic & Projecta

Installateur: HTC International

Gebruikte producten 
JBL 3722 
JBL 8320 
JBL 4645 
Crown DCi
Panasonic PT-RZ660
Projecta Homescreen

Inleiding

15 jaar lang werd het entertainment-, lifestyle-, royalty- en crimenieuws door RTL Boulevard vanuit RTL in Hilversum gebracht. Hier kwam in 2016 verandering in, het programma vertrok naar het Leidseplein in Amsterdam. Hierdoor kwam één van de meest prominente studio’s in het RTL gebouw vrij, wat gelegen is direct bij de hoofdingang. RTL moest op zoek naar een nieuwe bestemming voor de ruimte.

De uitdaging

RTL bleek behoefte te hebben aan een ruimte waar zij viewings voor pers en sponsors en interne viewings konden hosten. ‘’De cinema moest primair bedoeld zijn voor het bekijken, beluisteren en ervaren van (nieuwe RTL-) programma’s op een 16:9 formaat bioscoopscherm met “bioscoop geluid”, aldus Jeroen Marré, Manager Facility Management bij RTL. “Ook moest de ruimte geschikt zijn voor het geven van presentaties en workshops.”

De ruimte moest op alle manieren het echte bioscoopgevoel overbrengen, de belevingswaarde moest groot zijn. Er was vanaf het begin een voorkeur voor JBL. De keuze voor de uiteindelijke oplossing is in samenwerking met HTC International, Output en Audio XL tot stand gekomen. ‘’JBL is natuurlijk een erg bekend merk dat een no nonsens en zeer degelijke uitstraling heeft’’, aldus de Marré. ‘’Het systeem waarvoor we gekozen hebben, levert in alle opzichten een echte bioscoop ervaring en is bovendien bijzonder betaalbaar”.

De oplossing

De screening room is uitgerust met een 5.1 ScreenArray™ Cinema systeem van JBL Professional. Ondanks de beperkte ruimte is het gelukt de JBL 3722 voor Links, Center en Rechts te kunnen installeren. De JBL 3722 is een krachtige 2-weg dual 15”inch luidspreker en bereikt met zijn brede en asymmetrische (90⁰ horizontaal en 20⁰/30⁰ verticaal) afstralingshoek elke stoel in de ruimte en is zeer geschikt voor de reproductie van hedendaagse digitale soundtracks. Voor de surround kanalen is in deze oplossing gekozen voor de JBL 8320 die ondanks zijn compacte formaat veel vermogen biedt en vrij ver in het laag doorgaat. De echte lage tonen komen van één enkele JBL 4645, een highpower 18”inch bassreflex subwoofer. De versterking komt van de Crown DSi versterkers, waar DSi staat voor Digital Screen Series. Ontworpen voor cinema toepassingen, met de onboard DSP en de aanwezige presets voor de JBL Professional Cinema luidsprekers zijn de DSi verstekers een logische keuze. 
Marré geeft aan: ‘’De ruimte moest echt een bioscoopgevoel opwekken en daar moest het geluidssysteem bij aansluiten’’. Om dit te bewerkstelligen en gezien de ruimte is er gekozen voor een 5.1 systeem. De beperkte ruimte moest geen belemmering zijn om de (front)luidsprekers uit het zicht te houden. De L-C-R frontluidsprekers zijn achter het geperforeerde scherm geplaats en de sub woofer is onopvallend in de wand ingebouwd.
 

De beperkte afmetingen van de ruimte én het ontbreken van voldoende ruimte achter het scherm, leidde ertoe dat er gebruik is gemaakt van een conventionele frontprojectie in plaats van een projectie op de achterzijde van het scherm. Er is gekozen voor een Panasonic laser projector, namelijk de PT-RZ660. Deze projector biedt een helderheid van 6.200 lumen en is speciaal ontwikkeld voor intensief gebruik en is 20.000 uur onderhoudsvrij, perfect voor deze ruimte dus. De combinatie met het Projecta Homescreen zorgt voor een uitmuntende beeldkwaliteit. 

Realisatie

De uitvoering van het project lag in handen van HTC International. Marré vertelt: ‘’HTC International is al geruime tijd onze vaste partner voor infrastructuur en beeld en geluid. Er wordt momenteel veel verbouwd bij ons en het is prettig werken met hen..’’ Hoewel de ruimte voor meerdere doeleinden wordt gebruikt en er grote verscheidenheid is in de af te spelen producties, wilde RTL niet dat er bij het starten van het systeem eerst menu’s moesten worden doorlopen om het klankbeeld te bepalen. De afregeling werd verzorgd door Output. ‘’Een echte expert is alles af komen regelen, hij is bijna een dag bezig geweest en ging voor perfectie’’, aldus Marré. Output heeft de luidsprekers, versterkers en het systeem zo getuned dat met één instelling voor eq, crossover en dynamics een generiek klankbeeld kon worden gemaakt dat in alle voorkomende situaties goed dienst doet. Het mediasysteem zelf is eenvoudig in gebruik en er kan eenvoudig een draadloze microfoon op worden aangesloten voor presentaties.

Het eindresultaat

Het is een prachtige ruimte geworden, een echte eyecatcher direct bij de hoofdingang bij RTL. Jeroen Marré vertelt, ‘’ Het eindresultaat is geweldig en één om trots op te zijn. Op het hele Mediapark is er geen cinema van éénzelfde kwaliteit. Een echt visitekaartje voor RTL. Iedereen die het pand binnenkomt ziet als eerst de cinema’’.

Terug naar overzicht