De nieuwe Panasonic AU-EVA1 compacte 5.7 camcorder

Op Cine Gear 2017 heeft Panasonic de nieuwste 5.7K super 35 mm-camcorder gepresenteerd. De AU-EVA1 wordt gepositioneerd tussen de Panasonic Lumix GH 4K-systeemcamera en de professionele VariCam LT 4K-camcorder. De AU-EVA1 is een com.pact en lichtgewicht camera voor het maken van beelden van bioscoopkwaliteit, wat de camera ideaal maakt voor handopnames, documentaires, promotionele filmpjes en muziekvideo’s.
 
De AU-EVA1 biedt een nieuw ontworpen 5.7K Super 35mm-sensor, wat beelden van bioscoopkwaliteit mogelijk maakt. Dankzij de hogere native resolutie van de camera, zorgt downsampling naar 4K, UHD, 2K en zelfs naar 720p een hogere beeldresolutie op. De verbeterde kleurinformatie zorgt ook voor een fijn en nauwkeurig beeld.
 
Eén van de belangrijkste eigenschappen van de VariCam 35, VariCam LT en de VariCam Pure is dual native ISO. Door gebruik te maken vane en proces waarmee de sensor op een andere manier wordt uitgelezen, haalt dual native ISO meer informatie uit de sensor zonder verlies aan beeldkwaliteit. Dit zorgt voor een camera die eenvoudig schakelt van standaard naar een hoge gevoeligheid zonder toename van ruis of andere factoren.
 
“Dankzij de dual native ISO van de VariCams heeft een cameraman op de set minder licht nodig. Dit bespaart tijd en geld en maakt tegelijkertijd diverse artistieke keuzes mogelijk. De EVA1 wordt voorzien van native ISO, maar op dit moment wordt de camera nog getest om de definitieve ISO-specificaties te bepalen,” aldus Nela Pertl, EMEA Marketing Manager bij Panasonic.
 
Net als de VariCam serie heeft de EVA1 een V-Log/V-Gamut-weergave die zorgt voor een hoog dynamisch bereik en een breed kleurengamma, een must voor elke filmmaker. De logcurve van V-Log doet denken aan negatieve film en V-Gamut levert een kleurruimte dat nog groter is dan film. De EVA1 neemt ook de veelgeprezen colorimetrie uit de VariCam-serie over.
 
Het gewicht van slechts 1,2kg (body), de compacte afmetingen (17cm x 13,5cm x 13,3cm) en de afneembare handgreep zorgen ervoor dat de EVA1 zeer geschikt is voor handopnames. De camera kan daarnaast op een drone, stabilisator of jib gemonteerd worden zodat complexe maar soepele camerabewegingen mogelijk zijn. Panasonic werkt op dit moment samen met toonaangevende accessoire fabrikanten om verder maatwerk met de EVA1 aan te kunnen bieden.
 
De camera werkt met overalverkrijgbare SD-kaarten, ideaal voor makers van onafhankelijke films. De EVA1 kan in verschillende formaten en compressieratio’s opnemen en biedt daarnaast tot 10-bit 422, zelfs in 4K. 
 
De EVA1 maakt gebruik van een native EF-mount, waarmee de gebruiker toegang heeft tot het brede ecosysteem van EF-lenzen, waaronder tientallen professionele prime- en zoomlenzen van diverse fabrikanten. Electronic Image Stabilisation wordt gebruikt om trilling en beweging te compenseren. Handopnames en opnames met schoudersteun worden zo gestabiliseerd. Achter de lensbevestiging bevindt zich een geïntegreerd ND-filterwiel met 2,4 en 6 stops voor precieze controle van de sluitertijd. Met de EVA1 kan de IR Cut-filter ook met één druk op de knop uit het pad van de sensor geschoven worden. Deze controle over infrarood maakt unieke foto-effecten en nachtopnames mogelijk.
 
Als professionele videoproductietool biedt de EVA1 dubbel gebalanceerde XLR-audio-invoer en voor 4K geschikte video-uitvoer in zowel HDMI als SDI. In een toekomstige firmware-upgrade zal de EVA1 5.7K RAW-uitvoer naar recorders van derden mogelijk maken.
 
De AU-EVA1 zal vanaf deze herfst verkrijgbaar zijn. Houd www.outputnl.com in de gaten voor het laatste nieuws omtrent deze camera.

Terug naar overzicht